Twee multifunctionele accommodaties (MFA’s) in het oosten van het land gaan de horeca anders organiseren. De huidige uitbesteding levert niet het gewenste resultaat op. Een probleem dat vaker voorkomt.
Ook een locatiemanager van een welzijnsorganisatie in het westen van het land worstelt al jaren met de horeca in een MFA: "Kinderen rennen gillend door het horecagedeelte heen. De gebruikers van de MFA zijn samen verantwoordelijk voor het toezicht op de huisregels, maar in de praktijk komt het alleen op ons neer."
Welzijn is geen horecabedrijf
"Dat gaat ten koste van onze hoofdtaak, vervolgt hij. "Welzijn is geen horecabedrijf. Voor het welslagen van horeca in een MFA is een organisatie nodig die zowel in horeca als in maatschappelijke dienstverlening is gespecialiseerd en die wat ruimte krijgt om op nieuwe zaken in te spelen.’’
Ander rendement
Geesje Duursma krijgt die ruimte. Ze is MFA-manager in het Friese Burgum en verzorgt daarnaast de catering van twee kerkgebouwen. “Dat loopt goed. Als je succesvol wil zijn met horeca in een MFA, moet je creatief en ondernemend zijn; kansen zien, zaken en mensen verbinden en combinaties maken. Als je puur voor de commercie wil gaan, begin er dan niet aan. Pas als je je rendement ook definieert in sociaal, maatschappelijk en duurzame waardes, dan is het een prachtige kans voor succes.”
Enthousiast begin
Maatschappelijke meerwaarde is ook de focus van Annemieke Verstraten, zelfstandig adviseur bij het opzetten van leerwerkbedrijven. Ze constateert dat veel initiatieven na een enthousiast begin in de problemen komen. “Als na twee, drie jaar de gunfactor is uitgewerkt, moet je het hebben van een goede locatie en bedrijfsvoering.” Het maatschappelijk rendement kan liggen in leren, werken maar ook op ontmoeten en sociale uitwisseling door bijvoorbeeld budget-menu’s aan te bieden, zoals de Robin Hood restaurants en Soul Kitchen.
Nog veel te leren
Wijkcentra, brede scholen en cultuurclusters zijn waardevolle ontmoetingsplekken. Horeca is een belangrijke succesfactor, maar in de praktijk een heel geworstel. Omdat het fenomeen MFA nog betrekkelijk nieuw is, valt er nog veel te leren. Belangrijk om het daar met elkaar over te hebben.
Meedoen? Op 6 oktober komt het Bouwstenen-netwerk Wijkvoorzieningen samen rond het thema horeca. Kennismakers zijn van harte welkom. U vindt het programma hier.
|
Meer informatie
-
Informatiepagina over MFA's